Att sortera sopor är något vi måste göra för allas (inklusive din egen) trivsel. Detta för att vi alla ska kunna slänga sopor i rätt kärl när vi väl går och sorterar, samt för att sophantering faktiskt blir av. Är kärlen överfulla eller olämpligt packade finns chans att de inte blir tömda alls. Ni kan också läsa på kärlen om ni är osäkra på var soporna ska slängas.  

Det är också viktigt att vi ej ställer sopor och skräp i trappuppgångar, utanför portar, eller andra allmänna utrymmen i väntan på avhämtning. Behåll i så fall skräpet inne hos dig tills du är redo att göra dig av med det ordentligt. 

 

Dessa kärl har vi i vårt miljöhus:


 Matavfall; Som kan bli till biogas är allt som blir över när du lagat mat eller ätit mat, matrester.

Tepåsar och kaffesump går också bra även lite hushållspapper. Detta läggs i bruna matavfallspåsar som finns att hämta i cykelkällaren (
se bild). 

Ha påsen i en hållare avsedd för detta så blir den inte fuktig.


 Restavfall;
Dessa är de gröna tunnorna. Detta är det som blir över när du sorterat alla andra sopor t e x blöjor, chipspåsar, blommor, kattsand, snus och cigaretter.

 Plast; Är all mjuk och hårdplast som t e x plastpåsar, plastfolie, plastburkar, frigolit och dunkar. 

 Papp och kartong; Är vanliga mjölkpaket, wellpappkartonger och andra kartongförpackningar. Endast kartongen till lådvinet slängs här, påsen sorteras till plast. Platta till   kartongerna så de inte tar så stor plats, luft kostar pengar.

 Tidningar; Broschyrer, kataloger, reklamblad, omslagspapper och böcker.

Glas; Färgat och ofärgat är endast för burkar och flaskor i glas, INTE för keramik, porslin, speglar eller konstglas. Ställ absolut inte flaskorna på marken nedanför när kärlen är fulla.

Metall; Här får du endast slänga metallförpackningar och konservburkar.

Glödlampor; Glödlampor och lågenergilampor slänger du i kärlen som finns i cykelkällaren.

Batterier; För småbatterier finns en holk i cykelkällaren. Obs! Batterier får inte slängas i restavfallet.

  

 

 

 

 

 

 

Grovsopor får absolut inte slängas eller ställas i miljöhuset. För skrymmande avfall som möbler, husgeråd m.m. beställer föreningen en container två gånger om året.

Eller så kör ni själva era grovsopor till återvinningen.