I dagligt tal heter det ofta att man "köper en lägenhet". Men det uttrycket syftar egentligen på ägarlägenheter, som är ovanliga i Sverige och endast funnits sedan 2009. Bostadsrätt bygger på följande princip: du köper en andel i föreningen och blir delägare till allt den äger. Med ägarskapet medföljer rätten att bo i en viss lägenhet dvs. bostadsrätt. Kan också kallas nyttjanderätt.

Till exempel kan bostadsrättsinnehavaren i lägenhet 30 äga 1,8% av föreningens tomtmark och 1,8% av föreningens hus. Ägandet kan liknas vid en aktie, där en person äger en liten del av ett företag. 

Grundläggande principer

  • I en bostadsrätt betalar medlemmarna/delägarna bara föreningens kostnader för drift och underhåll (månadsavgift). 
  • Varje medlem bestämmer i princip själv över sin bostads inredning och utrustning 
  • Medlemmarna tillsätter själva sin styrelse och stora beslut fattas av medlemmarna på föreningsstämman 
  • Medlemmarna kan fritt sälja sin bostadsrätt 
  • Medlemmarna ansvarar för lägenhetens underhåll 


Att vara delägare i en fastighet 

Eftersom du skall bli delägare i en fastighet med tomtmark, får du se på dig själv som en blivande fastighetsägare. Du skall vara med och betala för underhåll, reparationer och moderniseringar. 

Det kan på sikt vara en bra investering - ökar värdet kan du sälja din bostadsrätt till ett högre pris än du betalt. 
Därför är det viktigt att du från början gjort en realistisk bedömning av möjligheterna. Genom aktsamhet och omvårdnad kan du minimera din underhållskostnad. Det har visat sig speciellt viktigt att spara och planera för underhåll och reparationer av badrum och kök.

Välkomstkvällar för nya bostadsrättshavare eller e-utbildning

Riksbyggen har mycket bra kurser för bostadsrättshavare, de informerar b l a om vad det innebär att bo i en bostadsrätt och hur man kan påverka sitt boende. Vi rekommenderar varmt dessa kurser. De bjuder dessutom på förtäring. På Riksbyggens kundwebb finns deras utmärkta e-utbildning, logga in på Mitt Riksbyggen via länken och klicka er fram till utbildningen.   Mitt Riksbyggen

Vill ni gå på en av dessa välkomstkvällar ta kontakt med styrelsen så anmäler vi er.